Website foto 26 09 2018Haptotherapie is gericht op jou als persoon, met het doel opnieuw verbinding te maken met jezelf en vandaaruit met anderen. Je kunt je eigen lijf weer gaan voelen en het gevoelsleven dat daaraan is verbonden. Het leert je kennen wat affectieve bevestiging als persoon met je doet, dat je mag zijn wie je bent.

 


Het gevoelscontact is de basis van iedere relatie. Contact is samen voelen waarbij je je in de therapeutische relatie bewust kunt worden hoe je contact maakt, wat je patronen zijn en waar je grenzen liggen. Trek je je terug uit het contact, ga je de strijd aan of hou je lang vol op alleen en vanuit wilskracht. Hierbij kijken we wat je nodig hebt om het anders te doen zodat het meer voor jezelf oplevert. 

 


Onze menselijke overlevingsmechanismen zijn er niet voor niets. Van nature gaan we als mens in eerste instantie weg van negatieve gevoelens omdat we dit niet willen voelen. Op de langere duur komen we daar niet verder mee omdat we daardoor contact met onszelf verliezen. Dit betekend dat het gevoelscontact voor wat je innerlijk beleeft afgesloten raakt waardoor je aan draagkracht en vitaliteit verliest. Dit heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en ons levensgeluk. 


Je gaat je weer goed voelen door het gevoelscontact met jezelf op te zoeken, en dat doen we samen door middel van het gesprek, ervaringsoefeningen en het aanraken. De aanraking is de kracht van de haptotherapie. Wanneer we goed aangeraakt worden reiken we als vanzelfsprekend uit naar de hand van de ander. Deze verbinding geeft verruiming die aan den lijve te voelen is. Er kan rust, verbondenheid en/of vitaliteit ontstaan. Naast verruiming van de lichamelijkheidsbeleving kan er ook verruiming ontstaan van de geest.

 


Hierbij wordt je begeleid in het luisteren en dragen van gevoelens. Door deze samen te onderzoeken en te benoemen kunnen deze een andere plek krijgen.  Er wordt je de mogelijkheid geboden niet toegestane emoties weer deel uit te laten maken van jezelf. Als dit teveel is of je denkt dat dit teveel is werken we aan het vergroten van je draagkracht. 

 


Dit beleven en de bewustwording brengen je opnieuw in je levenskracht. Er ontstaat dan contact, ruimte, vreugde en vitaliteit. Je kunt je eigen draagkracht en veerkracht weer gaan voelen waardoor eigen vermogens worden gemobiliseerd en geactiveerd. Aan den lijven kun je ervaren wat het betekend om lekker in je vel te zitten. Er is ontplooiing mogelijk tot een authentiek, autonoom, voelend en verantwoordelijk menszijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gegevens die je aan Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté ter beschikking stelt worden volgens het Privacybeleid van Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté verwerkt.

Webdesign: Ben Meijer
Copyright © 2024 Haptotherapie Ellen Hofste
Fotografie: Anja Veurink