Website foto 26 09 2018

Logo GZ

Blog 7 : Corona Impasse 2021-2022

                                                                     

 

 

 

Rondom deze kerst en de  jaarwisseling van 2021 naar 2022 hadden we niet verwacht dat de coronapandemie ons nog steeds parten zou spelen. En dat brengt teleurstelling met zich mee. Voor ons allemaal heeft dit afzonderlijk op onze eigen unieke manier impact. Daarnaast beseffen we ons   meer dat het perspectief op hoopvolle verandering troebeler wordt. De volgende vragen kunnen dan bij ons opkomen namelijk: Gaat het nog over? En wanneer? En op welke manier?

 

Deze langdurige situatie heeft naast onze persoonlijke omstandigheden invloed op ons welbevinden. Velen van ons vervreemden daardoor  in het contact met zichzelf en met anderen omdat de draaglast teveel kan zijn. Het heeft dan een negatieve invloed op onze gezondheid. 

 

De coronacrisis kan  in ons leven parallel lopen met andere persoonlijke situaties en omsatandigheden waarin we ook vast kunnen komen te zitten. Dit gevoel heb ik de afgelopen jaren ook zelf persoonlijk ervaren in familiaire omstandigheden. Je kunt je gevoel van vrijheid verliezen omdat je je leven verder wilt leven op een manier zoals je dat zelf zou willen maar wat niet kan. Op omstandigheden buiten onszelf hebben we echter geen invloed. De levenskunst is dan om de dingen te doen die we wel kunnen en niet de dingen te willen doen die buiten onze grenzen liggen.

Als je hierin slaagt leef je je leven, als metafoor, op een hoofdweg die voor jou goed is. De impasse kun je je als metafoor voorstellen als een parallelweg. Het vastzitten kan echter (veelal) angst oproepen en vanuit die angst kun je gaan vechten, vluchten of verstijven. In een strijdpatroon zwem je tegen de stroom in, deze wijze van overleven kost veel energie. Dit is een patroon wat voor mij zelf heel herkenbaar is. De parallelweg kan dan een hoofdweg worden waarin je jezelf verliest. Je kunt ook vluchten, je trekt je dan terug in je comfortzone. Je trekt je terug van mogelijkheden die er voor jou wel bestaan maar die je niet meer op kunt pakken. Ook in deze overlevingsstrategie kan jou parallelweg een hoofdweg worden waarin je jezelf verliest. 

 

Een impasse is bij uitstek een situatie om geduld te oefenen en om de weg te vinden van angst naar vertrouwen. Je maakt keuzes waarin je op jou manier de hoofdweg van je leven kunt bewandelen op een wijze die voor jou goed voelt, waar je achter mag staan en waarin je mag vertrouwen op jezelf. Een keuze waarbij je je in plaats van te vervallen in oude patronen telkens opnieuw verbind met pijn. Pijn die op angst zit, en andere emoties waarin je je voor jezelf open kunt stellen. Hierin doe je jezelf recht waarbij je je veerkracht kunt vergroten. Je kunt dit zien als een ontdekkingstocht om je weer beter te voelen. Alles in ons systeem is er namelijk op gericht om dit om niet te willen voelen waarmee we niet erkennen wat er is. We luisteren niet naar ons lijf en kennen via ons hoofd en in ons handelen allerlei vluchtroutes. In het "doen" kunnen we tot een bepaald niveau komen door bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, meditaties, yoga, mindfulness, en positief denken. Deze  interventies brengen je meer in je lijf en geven verzachting. Het effect is  echter   kortdurend, we komen telkens weer terug in dezelfde status. Dit leidt niet tot veerkracht totdat je bereid bent om echt naar jezelf te gaan luisteren. En dat gaat over onze tastzin, de hapsis. Wil jij ook tastend en voelend de hoofdweg van jou leven verbreden en werken aan je veerkracht? Niet anders denken of anders doen maar door meer en beter te leren voelen? Je bent van harte welkom in mijn praktijk !

 

De gegevens die je aan Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté ter beschikking stelt worden volgens het Privacybeleid van Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté verwerkt.