Website foto 26 09 2018

Logo GZ

Blog 6: Vrijheid In Crisistijd

 

 

 

Nu we aan huis gekluisterd zijn en er zoveel fysieke afstand met anderen is voelen we hoe langer hoe meer het gemis aan contact, nabijheid en aanraking. In deze afstand ervaren we echter ook het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Samen zingen om moed te houden voor onszelf en anderen, samen applaudisseren voor de zorg, samen hamsteren wat we het liefst uit valse  schaamte voor onszelf en anderen niet willen erkennen, samen luisteren naar de toespraak van premier Rutte en Koning Willem Alexander. Het zijn historische momenten. In deze omstandigheden gaan deuren open die afgesloten waren. Heel symboliserend voel je in deze verbondenheid de betekenis van de  quote: “je bent geen druppel in de oceaan, je bent de hele oceaan in een druppel”. Er gaan gedichten de ronde die gebaseerd zijn op illusies en vanuit de hoop dat de wereld zal veranderen. Vanuit die illusie ben je in je voelen naar buiten gericht, op de wereld om je heen. Ons brein wil in deze situatie grip en houvast. We zoeken een gevoel van controle door te  hamsteren of door veel tijd door te brengen op sociale media. De kenmerken die hier bij passen zijn het denken, piekeren en  het analyseren kortom we willen de situatie beheersen.  En dat kan onrust, fysieke klachten, slapeloosheid en  hoofdpijn met zich mee brengen. We zijn dan vaak het contact met het gevoel (deels) kwijt. 

 

 

Naast dit collectief gevoel van samenzijn ontkom je in deze omstandigheden, waarin de wereld tot  stilstand lijkt te komen, bijna niet aan je eigen persoonlijke situatie. De wereld om je heen zal niet veranderen, en het leven laat zich niet controleren.  Als jij echter wilt groeien en veranderen zou deze situatie je persoonlijk wel iets kunnen brengen door je in je voelen nu meer naar binnen te kunnen richten.  

Wat betekend deze stilstand voor jou? Ben je aan het overleven vanuit controle? Of doet de stilstand je goed omdat je teveel in de ratrace hebt gezeten? Wat ervaar je in jou binnenwereld? Sommigen van ons worden geconfronteerd met hun eigen ziek-zijn en/of met het ziek-zijn van anderen of met het gemis aan dierbaren door de confrontatie met de dood. We kunnen ook in onzekerheid verkeren of, en wanneer het virus bij ons toe zou kunnen slaan. En hoe zou dit  dan verlopen? Voelen we ons  belemmerd of gefrustreerd in onze   bewegingsvrijheid ? Wat is de thuissituatie en wat doet dat met ons? 

 

 

In deze strijd tegen het corona virus worden we geconfronteerd met een achtbaan aan emoties en vooral voor de meesten van ons met angst.  Angst voor het alleen-zijn of eenzaamheid of angst om geen plek te kunnen krijgen in de zorg als we ziek zijn of alleen ziek moeten zijn. En dat we, in het ergste geval, alleen dood zouden moeten gaan.  Andere mensen die ook bang zijn kunnen oplossingen aan gaan dragen en voor anderen gaan zorgen zodat zij niet voor zichzelf hoeven te zorgen. Zo heeft eenieder zijn eigen manier hoe met de situatie om te gaan en dat zijn vaak oude patronen. En juist door die oude patronen is er  iets in jou wat gezien mag worden. Als we daar alleen mee blijven, gaan we daarmee om  zoals we het altijd gedaan hebben en kunnen we in het overleven samenvallen met onze eigen gedachten waardoor we verstrikt kunnen raken in onszelf en vastlopen. 

 

 

 

Deze crisis kun je zien als een kans omdat er iets (aan)geraakt  mag worden waarvan je afgesloten was. Lichaam, ziel en geest zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.  Als haptotherapeut werk ik met "het bezielde lichaam". Jij woont in je lijf, en dat is  één groot tastorgaan, waardoor wij kunnen communiceren tussen onze binnen-en buitenwereld.  Als je nu naar buiten gaat voel je hoe wondermooi de stilte is en hoe de natuur zich kan herstellen. Wij kunnen zelf de keus maken om nu meer af te gaan stemmen met onszelf zodat we meer kunnen gaan synchroniseren met de natuur om ons heen. En juist het verstillen en verzachten in jezelf is wat je immuunsysteem nodig heeft om gezond te blijven. En dat is lastig omdat er zich poortjes in onszelf bevinden die dicht kunnen zitten. We willen daar het liefst van weg maar dat levert niets op. Als jij meer rust in jezelf wilt ervaren en dichter bij jezelf wilt komen dan kan ik jou daarin begeleiden.  

 

 

Schroom niet om contact met mij op te nemen als je niet lekker in je vel zit. 

                                 

Voor een consult op 1,5 afstand of een consult middels beeldbellen  kunt u contact opnemen via: 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of   tel: 06-27872756 

 

Hartelijke groeten, 

 

Ellen Hofsté

 

www.haptotherapie-ellenhofste.nl

 

 

 

De gegevens die je aan Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté ter beschikking stelt worden volgens het Privacybeleid van Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté verwerkt.