Website foto 26 09 2018

Logo GZ

Blog 3: Leven vanuit controle

 

 

Leven vanuit controle betekent dat je de gehele dag door veel aan het denken bent, het is druk in je hoofd en je ervaart dat je “vol zit”. Hierbij gaat het niet om functionele gedachten, we moeten allemaal bijvoorbeeld onze agenda inplannen. Het gaat vooral om a-functionele gedachten waardoor je in beslag genomen wordt, dat is de aard van onze geest.

 


Leven vanuit controle betekend dat onze levensenergie dan ook vooral in ons hoofd aanwezig is, en dat je je lichaam niet bewoond. Ons ego is dan vooral bezig met de toekomst, hoe we deze in kunnen richten zodat er niets mis kan gaan. Hierbij houden we onszelf onder controle om alles zo goed mogelijk te doen, om perfect te zijn. Het is een overlevingsstrategie om alle “ballen in de lucht” te houden.


Op welke manier doe jij dat ? Laat jij je emoties wel eens zien of vertel je er wel eens over, zonder je druk te maken wat anderen van je vinden? Bij teveel controle herken je dat er spanning in je lijf ontstaat zoals b.v. een hoge spanning in je nekspieren. Dit gaat ten koste van je spontaniteit en je levensenergie, het put je uit.


Als je meer wilt gaan leven vanuit verbinding met jezelf betekend dit dat je dit vooral eerst gaat herkennen, en inzicht krijgt voor jezelf wanneer dit is ontstaan en waarom je het nodig had. Op die manier kun je eraan gaan werken om de afstand tussen lichaam en geest (opnieuw) te verkleinen. Hier zijn veel oefeningen en methodes voor, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, tai chi, yoga, biodanza, mindfulness, wandelingen enz. Een valkuil hierbij is dat je dan van jezelf weer iets “moet doen”, dat je jezelf tot iets verplicht. Ik zeg altijd, kies vooral iets waar jij blij van wordt, wat jou goed doet.
Als je je ervan bewust wordt dat leven vanuit controle je belemmert, dat je hierin voor jezelf vastloopt zijn oefeningen, methodes en sport vaak niet toereikend genoeg om “uit je hoofd te komen”.

 

Via de tast vinden we de wezenlijke weg terug naar onszelf. 

De gegevens die je aan Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté ter beschikking stelt worden volgens het Privacybeleid van Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté verwerkt.