Website foto 26 09 2018

Logo GZ

Blog 2: Burn-out

 

 

 

 

 

Op een gegeven moment is het op, er is vermoeidheid, verdriet, angst of somberheid. Ook problemen met het geheugen en/of concentratie kunnen je parten spelen. Lichamelijke klachten voorafgaand aan burn-out zijn vaak hyperventilatie rug-en of nekklachten. De signalen zijn er wel maar je gaat maar door....Meestal ben je al wat langer uit balans. 


Veel Nederlanders kampen met burn-out. De signalen waren er al wel langer maar je hebt afgeleerd om daar naar te luisteren. Om uiteindelijk te stoppen voelt als falen, dus je gaat maar door totdat het lampje uitgaat. Je negeert je lichaamssignalen, gevoelens en emoties, maakt deze onzichtbaar voor jezelf en je omgeving. Vooral veel denken, doen, willen en moeten maar niet voelen....
Burn-out is het antwoord van je lichaam op een leven in aanpassing. Je reikt zo lang uit buiten jezelf totdat de rek eruit is. Jij geeft en de ander vraagt. Wat jij geeft is een onbewust verlangen, een zucht naar ruimte, erkenning en bevestiging. Daarvoor geef je je eigen ruimte op in de hoop dat de ander je waardeert en jou geeft wat jij nodig hebt. En dat is een illusie. Want hoe kan de ander je deze waarde geven als je jezelf niet waardeert? 


Dit is een innerlijke strijd tussen je verlangen en het gevoel van afwijzing. Een paradox dus, er is een verlangen waarin je in je onderbewuste naar zoekt juist daar waar je het niet krijgt. En deze paradox was er vroeger al. Behoeftes die niet zijn vervult waardoor je je eigen stuur en richting in je leven bent kwijtgeraakt. Je weet niet meer wie je bent, wat goed is of wat niet goed is, je opent en beweegt naar wat niet goed is. Visa versa verlies je uit het oog wat wel goed is. Vaak is er “het weten” van grensoverschrijding maar hoe voel je dat?

 

Onze draagkracht is kleiner als we ons leven leven vanuit aanpassing en controle. Anderzijds hebben we te maken met de draaglast. Dit zijn de  levensomstandigheden en gebeurtenissen en de prikkels waarmee we allemaal in het dagelijks leven te maken hebben. Deze kunnen teveel zijn in verhouding met onze draagkracht waardoor er klachten ontstaan. Lichamelijk en/of geestelijk emotioneel. 

 

 

 

 

 

 

 

  

Het antwoord hierop is dat je via de tast de wezenlijke weg terug kunt vinden  naar  jezelf zodat je je kunt ontplooien in je autonomie, authenticiteit, voelendheid en je verantwoordelijkheid. Hoe vind je je èigen waarde? Wie ben je, en wat wil je?

 

Als erkende hulpverlener en ervaringsdeskundige op dit gebeid kan ik  jou  begeleiden op  weg naar herstel waarbij je begeleid wordt in  het vergroten van je draagkracht en naar het luisteren en dragen van gevoelens en emoties zonder stuurloos te raken. 

 

Stap voor stap vind je de weg terug naar jezelf. 

                        

 

 

 

 

 

  

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De gegevens die je aan Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté ter beschikking stelt worden volgens het Privacybeleid van Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté verwerkt.