Website foto 26 09 2018

Logo GZ

Blog 7 : Corona Impasse 2021-2022

                                                                     

 

 

 

Rondom deze kerst en de  jaarwisseling van 2021 naar 2022 hadden we niet verwacht dat de coronapandemie ons nog steeds parten zou spelen. En dat brengt teleurstelling met zich mee. Voor ons allemaal heeft dit afzonderlijk op onze eigen unieke manier impact. Daarnaast beseffen we ons   meer dat het perspectief op hoopvolle verandering troebeler wordt. De volgende vragen kunnen dan bij ons opkomen namelijk: Gaat het nog over? En wanneer? En op welke manier?

 

Deze langdurige situatie heeft naast onze persoonlijke omstandigheden invloed op ons welbevinden. Velen van ons vervreemden daardoor  in het contact met zichzelf en met anderen omdat de draaglast teveel kan zijn. Het heeft dan een negatieve invloed op onze gezondheid. 

 

De coronacrisis kan  in ons leven parallel lopen met andere persoonlijke situaties en omsatandigheden waarin we ook vast kunnen komen te zitten. Dit gevoel heb ik de afgelopen jaren ook zelf persoonlijk ervaren in familiaire omstandigheden. Je kunt je gevoel van vrijheid verliezen omdat je je leven verder wilt leven op een manier zoals je dat zelf zou willen maar wat niet kan. Op omstandigheden buiten onszelf hebben we echter geen invloed. De levenskunst is dan om de dingen te doen die we wel kunnen en niet de dingen te willen doen die buiten onze grenzen liggen.

Lees meer: Blog 7 : Corona Impasse 2021-2022

Blog 6: Vrijheid In Crisistijd

 

 

 

Nu we aan huis gekluisterd zijn en er zoveel fysieke afstand met anderen is voelen we hoe langer hoe meer het gemis aan contact, nabijheid en aanraking. In deze afstand ervaren we echter ook het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Samen zingen om moed te houden voor onszelf en anderen, samen applaudisseren voor de zorg, samen hamsteren wat we het liefst uit valse  schaamte voor onszelf en anderen niet willen erkennen, samen luisteren naar de toespraak van premier Rutte en Koning Willem Alexander. Het zijn historische momenten. In deze omstandigheden gaan deuren open die afgesloten waren. Heel symboliserend voel je in deze verbondenheid de betekenis van de  quote: “je bent geen druppel in de oceaan, je bent de hele oceaan in een druppel”. Er gaan gedichten de ronde die gebaseerd zijn op illusies en vanuit de hoop dat de wereld zal veranderen. Vanuit die illusie ben je in je voelen naar buiten gericht, op de wereld om je heen. Ons brein wil in deze situatie grip en houvast. We zoeken een gevoel van controle door te  hamsteren of door veel tijd door te brengen op sociale media. De kenmerken die hier bij passen zijn het denken, piekeren en  het analyseren kortom we willen de situatie beheersen.  En dat kan onrust, fysieke klachten, slapeloosheid en  hoofdpijn met zich mee brengen. We zijn dan vaak het contact met het gevoel (deels) kwijt. 

Lees meer: Blog 6: Vrijheid In Crisistijd 

Blog 5: Emoties

 

 

 

    

  

Negatieve emoties willen we liever niet voelen, sterker nog we gaan daarvan weg. Het is een natuurlijke reactie om je van pijn terug te trekken. Als we ons namelijk branden aan een hete kachel trekken we ons ook als vanzelfsprekend terug.

Lees meer: Blog 5: Emoties

Blog 4: Keuzes

 

 

 

In mijn praktijk doen zich steeds opnieuw, en in andere situaties, puzzelstukjes voor.

Lees meer: Blog 4: Keuzes 

Blog 3: Leven vanuit controle

 

 

Leven vanuit controle betekent dat je de gehele dag door veel aan het denken bent, het is druk in je hoofd en je ervaart dat je “vol zit”. Hierbij gaat het niet om functionele gedachten, we moeten allemaal bijvoorbeeld onze agenda inplannen. Het gaat vooral om a-functionele gedachten waardoor je in beslag genomen wordt, dat is de aard van onze geest.

Lees meer: Blog 3: Leven vanuit controle 

Blog 2: Burn-out

 

 

 

 

 

Op een gegeven moment is het op, er is vermoeidheid, verdriet, angst of somberheid. Ook problemen met het geheugen en/of concentratie kunnen je parten spelen. Lichamelijke klachten voorafgaand aan burn-out zijn vaak hyperventilatie rug-en of nekklachten. De signalen zijn er wel maar je gaat maar door....Meestal ben je al wat langer uit balans. 

Lees meer: Blog 2: Burn-out

De gegevens die je aan Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté ter beschikking stelt worden volgens het Privacybeleid van Haptotherapie Praktijk Ellen Hofsté verwerkt.